Jack of all trades

Jack of all trades

Jack of all trades, master of none. Deze uitspraak heeft mij lang in de greep gehouden. Ik kreeg hem ooit te horen bij een toespraak van mijn toenmalige brigadegeneraal. Zijn visie in dit verhaal was dat je een specialist moest zijn en niet overal maar een beetje van moest kunnen of weten. Hij geloofde erin dat je daardoor nooit de beste versie van jezelf zou worden.

Ik ben dit toen eigenlijk als waarheid gaan zien en heb vaak gedacht dat ik niet in meerdere sloten tegelijk moest lopen. En ergens zit er ook wel een kern van waarheid in. Je kan niet overal 100 procent goed in zijn en je kunt niet overal alles van weten. En als je overal een beetje van bent dan ben je op het einde van het verhaal eigenlijk net niks. Een jack van vanalles, maar master van niks.

Alleen in hoeverre laat je je hierdoor beperken? Laat je het je dromen in de weg staan omdat je maar in 1 ding goed mag zijn. Zeg je tegen jezelf: “Ik zou het wel willen doen, maar ik doe het niet omdat ik al wat anders doe waar ik goed in ben.” Parkeer je die goede ideeën omdat je toevallig specialist in iets anders bent?

Ik ben al jaren fotograaf. En niet onverdienstelijk al zeg ik het zelf. Prachtige opdrachten voor grote opdrachtgevers, tientallen bruiloften door het hele land en zoveel bijzondere portretten van heel verschillende mensen. Ik vind het een fantastisch beroep en ben altijd weer een vereerd als mensen speciaal om mij vragen voor foto’s.

Maar is mijn masterskill dan fotograaf? Mag ik niet meer zijn dan dat omdat dit mijn specialiteit is? Lange tijd heb ik mij dit zelf wijsgemaakt en deed ik de andere dingen “er gewoon naast”. Want ja, mensen moeten wel weten wat je doet en waar ze bij jou voor terecht kunnen.

Laat ik me daarom vanaf nu maar creatieveling noemen. En mijn masterskill is mooie dingen maken. Mooie dingen voor andere mensen. Voor hun onderneming, voor hun herinnering, voor de toekomst. Ik ben dol op mensen en ik ben gek op dingen creëren, dus waarom mezelf beperken tot alleen mooie dingen maken met een camera terwijl ik dit ook heel goed kan met een computer.

jack of all trades

Bekijk mijn andere artikelen

website timmerman echtenerbrug

JK Timmerwerken

Eerlijk gezegd ben ik altijd een beetje allergisch voor logo’s waar heel erg duidelijk wordt gemaakt wat de diensten zijn van het betreffende bedrijf. En

Lees verder »

Deel dit artikel

LET'S MEET

Ik nodig je graag uit een kopje koffie te komen drinken en de mogelijkheden te bespreken.